Brochure Tomatoworld
Hoe werkt dat nu precies? Het enten van tomatenplanten.

Hoe werkt dat nu precies? Het enten van tomatenplanten.

6 maanden, 2 weken geleden

Voor de Rentmeesters/taxateurs van NCOI en iedereen die graag wat meer wil weten over waar in het opkweekproces de enting plaats vindt! Onze gids Aad vertelt hier graag wat meer over:

Het enten vindt plaats bij de plantenkweker (bijvoorbeeld bij onze partner WPK). Het systeem wat ik beschrijf en waar ik ervaring mee heb, is de Japanse kopenting. De plantenkweker zaait twee rassen. De zogenaamde 'onderstam' is een ras met een enorme groeikracht en vele ziekteresistenties. Het andere ras is het ras waarvan de kweker de tomaten wil produceren. Dit noemen we de 'bovenstam'. 
Het enten vindt plaats als de stammen even dik zijn. Het gaat om een dikte van enkele millimeters. De onderstam wordt met een scherp entmesje recht doorgesneden onder de lobblaadjes. De lobblaadjes zijn de onderste 2 blaadjes die na de kieming als eerste zichtbaar zijn. Over de onderstam wordt een entclip, gemaakt van een zachte soepele kunststof, geschoven. Daarna wordt de bovenstam doorgesneden en in de entclip geschoven totdat de snijvlakken elkaar raken. De onderstammen staan in een plug in een tray. De trays met de geënte planten worden daarna onder plastic weggezet. De hoge luchtvochtigheid onder het plastic draagt er toe bij dat de snijvlakken met elkaar beter kunnen vergroeien. Het enten is een uiterst nauwkeurig en vanwege besmettingsgevaar, zeer hygiënisch werk. Na iedere messnede, wordt het mesje gedoopt in een ontsmettingsmiddel. Als de plantjes goed met elkaar vergroeid zijn wordt de plug in een blok steenwol of in een blok cocospeat overgezet.

Wanneer de plant op de van tevoren afgesproken datum leverbaar is, vindt het transport naar de kweker plaats.

Ik hoop dat de uitleg duidelijk is. Zo niet of heb je nog vragen, vraag dan naar Aad voor jouw volgende rondleiding bij Tomatoworld.

< Terug naar het overzicht