Hét fieldlab voor Data Gedreven Autonome Teelt & Robotica
Top

Samenwerking tussen Tomatoworld en Koppert voor verbeterd bodemleven

Tomatoworld en Koppert werken al jaren samen om meer kennis op te doen en nieuwe ontwikkelingen in de tomatenteelt en tuinbouwsector te bevorderen. Dit seizoen richten we ons specifiek op de bodem. Vorig seizoen zijn we begonnen met een experiment waarbij we de focus leggen op het stimuleren van bodemleven, dat vervolgens samenwerkt met de plant in de wortelomgeving. Planten zijn behandeld met Trianum en Vidi Parva om het bodemleven te bevorderen en samen met de plant te stimuleren.

Vidi Parva voor een sterke wortel in tomaat

Op de afbeelding aan de linkerkant zien we tomatenstekken die zijn gepoot in water verrijkt met voedingsstoffen en spoorelementen. Let op het rechterstek, waarop meerdere keren Vidi Parva is toegevoegd. In de praktijk blijkt dat Vidi Parva leidt tot een significante verbetering van de wortelgroei, met een stijging van 15%-20% in wortelgewichten.

Bodemleven is vaak een vergeten maar essentieel onderdeel van een gezonde plant

Het gaat een symbiotische relatie aan met de plant door:

  • De plant te beschermen tegen ziekten en plagen
  • De plant te waarschuwen voor aanvallers
  • De opname en beschikbaarheid van voedingsstoffen te helpen
  • De ontwikkeling van de plant te ondersteunen door hormoonproductie

Een grotere diversiteit aan bodemleven kan een buffer vormen tegen schadelijke organismen door te concurreren om ruimte en voedingsstoffen. Sommige bodemorganismen richten zich specifiek op bepaalde pathogenen en produceren stoffen die bodempathogenen kunnen onderdrukken of parasitair kunnen werken, zoals insectparasitaire nematoden. Bodemschimmels zoals de Trichoderma harzianum T22-stam in Trianum kunnen zelfs wortels koloniseren en bescherming bieden tegen bodempathogenen. Trianum vormt een beschermend schild rond de wortels en kan bepaalde pathogene schimmels actief doden. Het zorgt er ook voor dat andere schadelijke schimmels en bacteriën minder ruimte en voedingsstoffen hebben om de plant te hinderen. De beschermende rol van Trianum is zo efficiënt dat het al 20 jaar een CTGB-geregistreerd biologisch gewasbeschermingsmiddel is tegen ziekten zoals Rhizoctonia spp., Pythium spp. en Fusarium spp. Trianum beschermt de plant niet alleen, maar helpt ook bij de opname van voedingsstoffen en helpt de plant om stressvolle omstandigheden te weerstaan.

De verbinding tussen de plant en het bodemleven vindt plaats bij de wortels. De plant scheidt specifieke stoffen uit, bekend als wortelexsudaten, die gunstig bodemleven aantrekken en samenwerking bevorderen. Een sterk wortelstelsel en voldoende energie om deze exsudaten af ​​te scheiden zijn daarom cruciaal voor de plant. Het toevoegen van biostimulanten zoals Vidi Parva kan extra ondersteuning bieden voor de ontwikkeling van de plant. Vidi Parva is een wortelbiostimulant die de plant helpt een sterker wortelstelsel te ontwikkelen. Het bevat een grote hoeveelheid tryptofaan, dat de plant kan omzetten in auxine. Verhoogde auxinegehaltes in de plant veroorzaken meer wortelvertakking en de ontwikkeling van meer wortelharen, wat beide leidt tot een groter worteloppervlak. Deze verbeterde wortelontwikkeling is duidelijk zichtbaar in de onderstaande afbeelding, waar de tomatenstek rechts is behandeld met Vidi Parva.

Bij Tomatoworld is vorig seizoen met Trianum en Vidi Parva gewerkt om onze kennis over bodemleven en biostimulanten in de tomatenteelt op te bouwen. Deze toevoegingen zijn goed ontvangen en in het komende seizoen willen we de toegevoegde waarde ervan kwantificeren met behulp van data. We zullen ons richten op verschillende aspecten, zoals de duur van het acclimatisatieproces bij aanvang van de teelt, verminderd gebruik van chemische fungiciden en wortelontwikkeling.

Werkingsmechanismes van Trianum

Trianum gaat de samenwerking aan met een tomatenplant doordat hij de wortel koloniseert en vervolgens deze ondersteunt. Die ondersteuning doet Trianum in verschillende vormen: beschermt de wortel van schimmelpathogenen door parasitering/concurrentie, vermindert stressreacties van de plant en helpt bij het opnemen van nutriënten.